Μαΐου 26, 2008

Υπάρχει «φούσκα» στην αγορά εμπορευμάτων;

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ - THE WALL STREET JOURNAL


ΜΕΤΑ τη «φούσκα» του Διαδικτύου, της αγοράς στέγης και των πιστώσεων -συμπεριλαμβανομένης και της «φούσκας» των κινεζικών μετοχών- αναλυτές της Wall Street, και όχι μόνο, είναι έτοιμοι να χαρακτηρίσουν «φούσκα» οιοδήποτε γεγονός. Οταν όμως πρόκειται για εμπορεύματα, ίσως ο χαρακτηρισμός αυτός να μην ταιριάζει.

Μια «φούσκα» μπορεί να χαρακτηρίσει μια κατηγορία ενεργητικού όταν η τιμή της ξεπερνά τη θεμελιώδη αξία του, γεγονός ωστόσο που είναι δύσκολο να διαπιστωθεί στην αγορά εμπορευμάτων. Πολύ περισσότερο, η τιμή του αργού έχει παρουσιάσει ανάλογες μεγάλες αυξήσεις αρκετές φορές στη διάρκεια της τελευταίας 30ετίας, με αξιοσημείωτη περίπτωση την άνοιξη του 1980, όταν αυξήθηκε κατά 150% από το αμέσως προηγούμενο έτος.

Η αύξηση της τιμής του αργού προκλήθηκε τότε από τη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ (Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγών Κρατών) σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι καταναλωτές είχαν ελάχιστες εναλλακτικές λύσεις. Με τον καιρό όμως, οι καταναλωτές έγιναν πιο συγκρατημένοι στις δαπάνες τους, ενώ κάποιες χώρες μη μέλη του ΟΠΕΚ αύξησαν την παραγωγή τους, με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν οι τιμές.

Το επεισόδιο αυτό αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η ζήτηση και η προσφορά μπορούν να επηρεάσουν την τιμή βραχυπρόθεσμα και όχι μακροπρόθεσμα, αναφέρει οικονομολόγος του Χάρβαρντ, ο οποίος πιστεύει ότι πίσω από τη σημερινή αύξηση βρίσκεται η μεγάλη ζήτηση από Κίνα και άλλες αναδυόμενες χώρες.

Την ίδια στιγμή, η ανταπόκριση των πετρελαιοπαραγωγών στη συγκράτηση των τιμών φαίνεται περισσότερο εξασθενημένη από κάθε άλλη φορά, γεγονός που γεννά ανησυχίες ότι η παραγωγή αργού έχει ήδη κορυφωθεί. Επίσης, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο δεν μπορούν εύκολα να ανανεωθούν, ούτε και να αντικατασταθούν, συγκριτικά με άλλα εμπορεύματα.

Συνεπώς, δεν μπορεί να επικαλεστεί κάποιος το χαρακτηρισμό «φούσκα» στον αρχικό ορισμό της. Θα μπορούσε όμως να τον επικαλεστεί εάν αναλογιστεί την κερδοσκοπία στις αγορές προθεσμιακών συμβολαίων σε εμπορεύματα, η οποία έχει γίνει πολύ πιο έντονη τα τελευταία έτη, δηλαδή οι επενδυτές αγοράζουν με την προοπτική να πωλήσουν σε υψηλότερη τιμή.

Κάποιοι αναλυτές όμως υποστηρίζουν ότι ακόμη και η κερδοσκοπία παίζει περιορισμένο ρόλο στις αυξήσεις των τιμών, επειδή οι τελικοί αγοραστές είναι καταναλωτές παρά επενδυτές και άλλωστε η κερδοσκοπία αφορά τον τρόπο που λειτουργούν οι αγορές εμπορευμάτων και όχι τις ίδιες τις τιμές πετρελαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: