Απριλίου 21, 2009

Αμερικανούς φιλέλληνες που πολέμησαν το '21 αναζητά ομογενής στον Καναδά

Ο Παναγιώτης Νικολόπουλος, Έλληνας από την Αουρόρα του Σικάγο, έχει βάλει στόχο ζωής να ανακαλύψει τους Αμερικανούς φιλέλληνες, οι οποίοι προσέφεραν στον απελευθερωτικό αγώνα της Ελλάδας από τον Οθωμανικό ζυγό, το 1821. Μέσα από συστηματική έρευνα του «Συλλόγου Αμερικανών Φιλελλήνων 1810-1840», που ίδρυσαν το 2003 ο κ. Νικολόπουλος με την οικογένειά του, ανακαλύφθηκαν ήδη τρεις Αμερικανοί φιλέλληνες του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, οι δρ. Σαμουήλ Χάου, Τζόρτζ Τζάρβις και Τζόναθαν Μίλερ, οι οποίοι είχαν φύγει από τη μακρινή Αμερική για να πολεμήσουν στο πλευρό των Ελλήνων αγωνιστών.

Ο Παναγιώτης Νικολόπουλος, σε εκδήλωση, που οργάνωσε ο Σύλλογος στην Αουρόρα, παρουσία πολιτικών και πολιτειακών παραγόντων του Ιλινόις, ανακοίνωσε πως το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, σε συνεργασία με Αμερικανούς ιστορικούς μελετητές προγραμματίζουν για το Σεπτέμβριο του επόμενου χρόνου, το πρώτο επιστημονικό συνέδριο με θέμα την προσφορά των Φιλελλήνων, στο Άργος, το Ναύπλιο και την Τρίπολη.

Όπως έκανε γνωστό ο ομογενής, η οικογένεια του Τζάρβις υποστηρίζει θερμά την προσπάθεια αναζήτησης Αμερικανών φιλελλήνων και δεσμεύθηκε, μετά τις 15 Νοεμβρίου, να παραχωρήσει αφιλοκερδώς έναν όροφο του κτιρίου της στην Ουάσιγκτον για να εγκατασταθούν τα γραφεία ενός Ιδρύματος, το οποίο θα διοικείται από επταμελές συμβούλιο και θα ασχολείται με τη χρηματοδότηση της έρευνας για την καταγραφή της προσφοράς των Αμερικανών Φιλελλήνων στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821.

Σημειώνεται πως ο «Σύλλογος Αμερικανών Φιλελλήνων 1810-1840» ηγήθηκε της προσπάθειας καθιέρωσης της 19ης Απριλίου -ημερομηνίας θανάτου του λόρδου Βύρωνα- ως Παγκόσμιας Ημέρας Φιλελληνισμού στην Ελλάδα και τη Διασπορά. Η σχετική απόφαση υπογράφηκε από τον πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής, Δημήτρη Σιούφα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: