Απριλίου 29, 2009

«Σύμμαχοι» οι καπνιστές στα νέα μέτρα


Από www.kathimerini.grΧαρακτηρίζουν θετική την απαγόρευση που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου

Της Πεννυς Mπουλουτζα

«Την 1η Ιουλίου 2009 η Ελλάδα σβήνει το τσιγάρο». Με αυτό το σύνθημα το υπουργείο Υγείας ξεκινά την εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών ενόψει της εφαρμογής του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς χώρους. Σύμμαχος της προσπάθειας αυτής είναι και οι Ελληνες καπνιστές, το 62% των οποίων χαρακτηρίζει ως θετικά τα μέτρα που προωθεί το υπουργείο.

Επιπτώσεις

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διενεργήθη για λογαριασμό του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, το 10% των καπνιστών δήλωσε ότι θα διακόψει το κάπνισμα λόγω των νέων μέτρων και το 43% ότι θα το ελαττώσει. Οσον αφορά την επίπτωση των μέτρων στην «κίνηση» των ρεστοράν, των καφενείων και των κέντρων διασκέδασης, ένας στους τρεις καπνιστές (ποσοστό 34,3%) δηλώνει ότι θα τα επισκέπτονται λιγότερο μετά τα νέα μέτρα, ωστόσο αξίζει να τονισθεί ότι αντίστοιχο είναι και το ποσοστό των μη καπνιστών (34,8%) που είναι αποφασισμένοι να πηγαίνουν περισσότερο σε αυτούς τους χώρους.

Η έρευνα παρουσιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση «Εθνική Συμμαχία κατά του Καπνίσματος» στο πλαίσιο της οποίας ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος διαμήνυσε σε όλους τους τόνους ότι ο νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους θα εφαρμοσθεί στο ακέραιο. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος προβλέπει την απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού σε ανηλίκους και απαγόρευση χρήσης προϊόντων καπνού σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εμβαδού έως 70 τ.μ. μπορούν να χαρακτηριστούν ως αποκλειστικά για καπνίζοντες ή μη καπνίζοντες, ενώ τα μεγαλύτερα καταστήματα δύναται να έχουν ειδικούς χώρους καπνιζόντων που θα διαχωρίζονται από την υπόλοιπη αίθουσα.

Ο κ. Αβραμόπουλος, αναφερόμενος στο «κόστος» του καπνού για τη χώρα μας, είπε ότι το κάπνισμα αφαιρεί κάθε χρόνο 20.000 ζωές από την Ελλάδα και ευθύνεται για 700.000 ημέρες νοσηλείας στο ΕΣΥ, ενώ οι ασθένειες που προκαλεί κοστίζουν στο κοινωνικό κράτος 2,14 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. «Σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση πρέπει όλοι μαζί να βάλουμε τέρμα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε άλλο σε πολυεθνικά οικονομικά συμφέροντα να διακυβεύουν τις ζωές των παιδιών μας, τη βιωσιμότητα του κοινωνικού μας κράτους και το μέλλον του τόπου», τόνισε.

«Τετρακόσιες χιλιάδες παιδιά θα πεθάνουν εξαιτίας του καπνίσματος όταν μεγαλώσουν. Αυτό είναι το μέλλον της Ελλάδας», προειδοποίησε ο καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και εθνικός εμπειρογνώμονας στις ΗΠΑ για τα θέματα υγείας και καπνίσματος κ. Gregory Connolly, προτρέποντας τη χώρα μας να εφαρμόσει τα αντικαπνιστικά μέτρα. Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του κ. Patrick Reynolds, εγγονού του ιδρυτή της ομώνυμης αμερικανικής καπνοβιομηχανίας, ο οποίος έχασε τον πατέρα και τον αδελφό του από καρκίνο του πνεύμονα και έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες αντικαπνιστική εκστρατεία. Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν η «Κ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: