Το ενδεχόμενο της σταδιακής αποχώρησης των δυνάμεων των Η.Π.Α. από το Ιράκ θα γίνεται ολοένα και πιο πιθανό, ιδιαίτερα όσο προσεγγίζουμε την ημερομηνία των επόμενων αμερικανών εκλογών. Οι δημοκρατικοί κυρίως υποψήφιοι (Ομπάμα, Κλίντον), αλλά και ορισμένοι ρεπουμπλικάνοι πρόκειται να πλειοδοτήσουν σε αυτό το ζήτημα στην προσπάθειά τους να πιστωθούν τη δυσαρέσκεια της αμερικανικής κοινής γνώμης.
Ωστόσο, πιθανή αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, στο εγγύς μέλλον, από το Ιράκ θα έχει τραγικές συνέπειες τόσο για την ενότητα της χώρας αυτής, όσο και για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.
Σε αυτό το νέο τοπίο η χώρα που θα νιώσει αρκετά έντονα την νέα πραγματικότητα θα είναι η Τουρκία, η οποία ήδη ανησυχεί έντονα από την γεωπολιτική αναβάθμιση των Κούρδων του Ιράκ και την ψυχρή περίοδο που διανύουν οι σχέσεις της με τις Η.Π.Α.
Το νέο Ιράκ, το πάγωμα της ενταξιακής πορείας της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε. και η μακρά προεκλογική περιόδο που διανύει η Τουρκία, δημιουργεί ένα νέο τοπίο και έντονες ζυμώσεις στο εσωτερικό της χώρας.
Ενδεικτικές του κλίματος και της πολιτικής αναζήτησης που επικρατεί στην Τουρκία, και ασφαλώς θα επηρεάσουν και την Ελλάδα, είναι οι πρόσφατα διατυπωμένες απόψεις του πρώην πραξικοπηματία στρατηγού Κενάν Εβρέν:
Αντιγράφω από την εφημερίδα "Η Ναυτεμπορική"
Ο πραξικοπηματίας Εβρέν υπέρ ομοσπονδιοποίησης της Τουρκίας
«Ο Εβρέν δεν είναι οποιοσδήποτε στρατηγός, αλλά ο πραξικοπηματίας του 1980 που επέβαλε τη δικτατορία στην Τουρκία, εξόντωσε την τουρκική αριστερά, προπαγάνδιζε ως πολιτική πεμπτουσία τον τουρκικό εθνικισμό και το Ισλάμ και απαγόρευσε στον κουρδικό λαό να μιλά τη γλώσσα του και να κάνει χρήση του ονόματος Κούρδος. Για τον Εβρέν οι Κούρδοι ήταν τουρκικό ορεινό φύλο.
Τώρα έρχεται και ευαγγελίζεται ομοσπονδία τύπου Γερμανίας, ώστε να έχουν "θέση εκεί" και οι Κούρδοι δηλώνοντας, ότι "με τον ακραιφνή εθνικισμό δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτε". Το παράδοξο στην ιστορία δεν είναι μόνον οι ρήσεις του Εβρέν, αλλά και οι αντιδράσεις της δικαιοσύνης: η εισαγγελία του Μους εξετάζει το ενδεχόμενο μήνυσης κατά του Εβρέν, όχι λόγω του πραξικοπήματος του 1980, ούτε γιατί επί σειρά ετών καταπατούσε τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά διότι εκφράζει αυτονομιστικές τάσεις», γράφει η Süddeutsche Zeitung.
Εμείς θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, σε κάθε περίπτωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου