Ιουλίου 07, 2007

Σύγχρονη και στιβαρή εξωτερική πολιτική

Έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερο σχόλιο ότι η Χώρα μας μετά από πολλά, πολλά χρόνια έχει αποκτήσει, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, εξωτερική πολιτική με στόχους και με στρατηγική. Δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια ώρα που συνάπτονται απανωτές συμφωνίες με τη Ρωσία για ενεργειακά και άλλα θέματα, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μας θεωρούν στρατηγικό εταίρο και να πιέζουν παρασκηνιακά τα Σκόπια για το θέμα του ονόματος.

Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε ως Ελλάδα την εξωτερική μας πολιτική με όρους πραγματισμού και όχι συναισθηματισμού και συμπλεγμάτων.
Η Ελλάδα έχει πλέον ξεπεράσει το σύμπλεγμα της μικρής Χώρας (που συχνά επαναλαμβάνουν κάποιοι) και αξιοποιεί τη στρατηγική της θέση.

Οι πολιτικές συμμαχίες δεν είναι πάντα αμοιβαία αποκλειόμενες. Το γεγονός ότι υπάρχει προσέγγισή μας με τη Ρωσία δε σημαίνει ότι απομακρυνόμαστε από την Αμερική, και το αντίστροφο. Ακόμη και ο Μπιλ Κλίντον (σε δημοσίευμα της Wall Street Journal ) τάσσεται εναντίον των σχεδίων του Προέδρου Μπους για τη δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη.

Άλλωστε στην πολιτική ένα και ένα δεν κάνει ποτέ δύο.

Παραθέτουμε χαρακτηριστικό απόσπασμα από τη χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού:
"Κινούμαστε με εθνική αυτοπεποίθηση, σε ανοικτούς ορίζοντες. Ακολουθούμε πολιτική αρχών και καλής γειτονίας. Πολιτική που βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, στις Διεθνείς Συνθήκες, στη Διεθνή Συνεργασία.

Συνεργαζόμαστε στενά με τους εταίρους και τους συμμάχους μας.
- Διευρύνουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία, τις Χώρες του Εύξεινου Πόντου, της Μ. Ανατολής, του Αραβικού Κόσμου, της Ασίας και της Άπω Ανατολής. Στηρίζουμε ενεργά τις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση, τόσο του Μεσανατολικού, όσο και του προβλήματος του Κοσσόβου.
- Στηρίζουμε τη συνεργασία μας με όλους τους βόρειους γείτονές μας. Στηρίζουμε την Ευρωπαϊκή προσαρμογή τους. Όποια Χώρα της γειτονιάς μας πληροί τα κριτήρια και τα προαπαιτούμενα ,τις αρχές και τις αξίες της Ένωσης, έχει κι αυτή τη δική της θέση στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Και αυτό ισχύει για όλους. Χωρίς εξαιρέσεις. Αλλά και χωρίς εκπτώσεις από το ενιαίο, το αδιάσπαστο σύνολο των αρχών και των αξιών της Ευρώπης.

Επιδιώκουμε τη βελτίωση και την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεών μας με τη γειτονική Τουρκία, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες. Εργαζόμαστε για την επίλυση του Κυπριακού. Στόχος είναι ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Υπερασπιζόμαστε με σθένος τις εθνικές θέσεις μας. Οι πάντες στη διεθνή σκηνή οφείλουν να ξέρουν και το ξέρουν πολύ καλά, ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία δεν κάνουμε πίσω, ούτε ένα βήμα. Η ειρήνη και η περηφάνια των λαών πάνε μαζί. Θέλουμε να είναι ολόκληρη η ευρύτερη περιοχή μας μια γειτονιά ειρήνης και σταθερότητας. Όλοι οι λαοί να ευημερούν. Κανένας να μην αναλώνει τις δυνάμεις του σε εξοπλισμούς και αντιπαραθέσεις. Να ενώνουμε τις δυνάμεις μας απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας. Να επενδύουμε στις ευκαιρίες που έρχονται."

Δεν υπάρχουν σχόλια: