Μαρτίου 15, 2008

Μηνύματα από Βρυξέλλες

Από Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Αν δεν υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση για το όνομα της ΠΓΔΜ δεν θα υπάρξει πρόσκληση για το ΝΑΤΟ, επανέλαβε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

O πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα συμμετέχει εποικοδομητικά στη διαδικασία εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για θέμα που αφορά τις σχέσεις καλής γειτονίας. Ο κ. Καραμανλής μίλησε για λύση με σύνθετη ονομασία και γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, μια τέτοια λύση, καθαρή και πρακτική μπορεί να βάλει τέρμα σε ένα ζήτημα που επηρεάζει αρνητικά την περιφερειακή σταθερότητα και τη συνεργασία, κάτι που, όπως σημείωσε, αναφέρεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Επίσης ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το θέμα επηρεάζει και τις διμερείς σχέσεις αλλά και τις ευρωαντλαντικές φιλοδοξίες της ΠΓΔΜ. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ελληνική θέση είναι καθαρή και δεν επιδέχεται παρερμηνείες. «Μη λύση σημαίνει, μη πρόσκληση, δηλαδή μη ένταξη στο ΝΑΤΟ», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Σημείωσε ακόμη ότι δεν μπορούν να χτιστούν συμμαχικές σχέσεις και σχέσεις αλληλεγγύης στη βάση εκκρεμοτήτων και διεμήνυσε: «Αυτή η θέση ισχύει σήμερα, θα ισχύσει και αύριο και θα ισχύει ως τη επίτευξη λύσης που θα είναι αμοιβαία αποδεκτή».

Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για την πολιτική κρίση στη γειτονική χώρα είπε: «Θέλουμε να πιστεύουμε και να ελπίζουμε ότι οι πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα δεν θα χρησιμοποιηθούν ούτε ως πρόσχημα, ούτε ως άλλοθι για τη διαιώνιση ενός 17χρονου αδιεξόδου για μια δήθεν, ψευδεπίγραφη, συμβιβαστική διευθέτηση. Μία τέτοια προσέγγιση είναι ευνόητο ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή». Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει διανύσει μία μεγάλη απόσταση και το ίδιο πρέπει να κάνει και η άλλη πλευρά.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ παρουσία της Αμερικανίδας πρέσβη στο ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι όταν έχεις καθαρές θέσεις δεν έχεις κανένα λόγο να φοβάσαι τη συζήτηση και τόνισε ότι δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα.

Εγώ έκρινα σκόπιμο, είπε ο πρωθυπουργός, να συναντηθεί η υπουργός Εξωτερικών, αν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας τέτοιες συναντήσεις δεν χρειάζεται άλλη απάντηση. Επίσης, ο πρωθυπουργός είπε ότι για τον ίδιο λόγο και ο ίδιος συναντήθηκε με εταίρους και συμμάχους, προσθέτοντας ότι αντάλλαξε χειραψία χθες με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ και πως δεν θα είχε πρόβλημα αν του άνοιγε ο ίδιος συζήτηση, να του παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις.

Ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου είχε συναντήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τη Γερμανίδα καγκελάριο `Αγγελα Μέρκελ καθώς και τον πρόεδρο της Κυπριακής δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.Η Ελλάδα είναι η μόνη από τις χώρες-μέλη της ΕΕ που πληροί τόσο τα παλαιά, όσο και τα νέα κριτήρια της αμερικανικής νομοθεσίας για το λεγόμενο πρόγραμμα κατάργησης θεωρήσεων διαβατηρίων, «visa waiver».
Αυτό υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, απαντώντας σε ερώτηση για τη διαδικασία ένταξης στο εν λόγω πρόγραμμα, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η Ελλάδα εδώ και ένα χρόνο έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα «visa waiver», είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσειες γίνονται σε διμερές επίπεδο, όπως είχαν κάνει και άλλα παλαιά κράτη-μέλη της ΕΕ.

Παράλληλα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, υπάρχει η κοινοτική θέση στο ζήτημα αυτό και οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε διάλογο και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς τις γενικότερες κατευθυντήριες γραμμές.

Ωστόσο, κατέληξε ο κ. Καραμανλής, «αυτό δεν σημαίνει ότι οι χώρες της ΕΕ που δεν ανήκουν σήμερα στο πρόγραμμα "visa waiver", θα πρέπει να οδηγηθούν σε αδυναμία κατάργησης της βίζας».«Το σχέδιο Ανάν δεν συζητείται, δεν είναι βάση (διαπραγμάτευσης)», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κληθείς να σχολιάσει στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την ενέργεια του Τούρκου πρωθυπουργού να αποστείλει επιστολή στους 26 ηγέτες εκ των 27 που μετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. (δηλ. σε όλους πλην της Κύπρου), ζητώντας την επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό με βάση το σχέδιο Ανάν.

Το σχέδιο Ανάν ετέθη στην κρίση των πολιτών και απερρίφθη από τους Ελληνοκυπρίους με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, σημείωσε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Κατά συνέπεια, όπως είπε και ο Τούρκος πρωθυπουργός στην πρόσφατη κοινή συνέντευξη που παραχωρήσαμε στην Αγκυρα, το σχέδιο Ανάν δεν συζητείται, δεν είναι βάση».

Υπάρχει η διάθεση -δήλωσε ο πρωθυπουργός- να βοηθήσουμε και εμείς, με πρωταγωνιστή την κυπριακή κυβέρνηση, ώστε να βρεθεί μια λειτουργική και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ εξαρτάται από συγκεκριμένα κριτήρια και προαπαιτούμενα, τα οποία με μεγάλη σαφήνεια έχουν τεθεί στις σχετικές αποφάσεις και δεσμεύσεις της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: