Μαΐου 21, 2009

Οι Μεγαλύτεροι Έλληνες όλων των εποχών*

http://greatgreeks.skai.gr/

Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα η σχετική ψηφοφορία που διοργάνωσε ο Σκάι, μια πραγματικά μεγάλη παραγωγή, που κάλυψε ένα μεγάλο κενό και στην τηλεόραση αλλά και στις εκδόσεις στη χώρα μας. Δεν είναι πολύ εύκολο να βρεις στα ελληνικά (στα αγγλικά είναι πολύ πιο εύκολο) βιογραφίες μεγάλων Ελλήνων όπως ο Περικλής, ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης κα

Ο * αστερίσκος στον τίτλο αφορά στο γεγονός ότι αυτοί που τελικά ψηφίσθηκαν είναι οι μεγαλύτεροι Έλληνες όλων των εποχών, σύμφωνα όμως με τους Έλληνες του 2009, και αυτό θα πρέπει να το υπογραμμίζουμε.

Η τελική τριάδα λοιπόν είναι σύμφωνη με τα σημερινά δεδομένα και απόψεις:

1ος ο Μέγας Αλέξανδρος, ο ηγέτης που συμπυκνώνει το μεγαλείο: διοικητικό, φιλοσοφικό, πολεμικό, οργανωτικό της Αρχαίας Ελλάδας, κληρονόμος και κληροδότης μιας σπουδαίας παγκόσμιας κληρονομιάς, δάσκαλος για ανθρώπους όλων των επαγγελμάτων και όλων των εθνών της γης.

2ος ο Γιατρός Παπανικολάου, εκπρόσωπος της σύγχρονης ελληνικής επιστημονικής κοινότητας που διαπρέπει διεθνώς. Και είναι πολλοί αυτοί.

3ος ο "Γέρος του Μωριά" ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο χαρακτηριστικότερος ίσως εκπρόσωπος της γενιάς της απελευθέρωσης της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό.

Θεωρούμε ότι το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι δίκαιο και αντιπροσωπευτικό της χρονικής "στιγμής".

Δεν υπάρχουν σχόλια: