Ιανουαρίου 23, 2007

Οι λέξεις-κλειδιά και ταυτόχρονα τα ζητούμενα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας

Η λέξη-κλειδί για την αναβάθμιση, σε πρώτη φάση, της καθημερινότητάς μας και κατ' επέκταση της κοινωνικής, οικονομικής και επαγγελματική μας ζωής, είναι η λέξη εμπιστοσύνη.
Η εμπιστοσύνη, η οποία φαίνεται να εκλείπει στη χώρα μας. Η εμπιστοσύνη στις σχέσεις μεταξύ των συνεργατών, μεταξύ των πολιτών, μεταξύ του κράτους και του πολίτη, μεταξύ του κράτους και του επιχειρηματία, μεταξύ του επιχειρηματία και του καταναλωτή κ.ο.κ.

Αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι που μας κάνει να απεργαζόμαστε συνεχώς νέους νόμους, οι οποίοι δεν εφαρμόζονται. Αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης στις σχέσεις μας είναι που μας κάνει κάθε τόσο να αναφωνούμε: πού είναι η πολιτεία, δεν λειτουργεί τίποτα και άλλα χαριτωμένα. Και αυτό γιατί η πολιτεία είμαστε εμείς.

Εμείς είμαστε αυτοί που συνθέτουμε την ελληνική πολιτεία και που διαφεντεύουμε, δίχως άλλο, τις τύχες της, εκλέγοντας τους αρχηγούς της κάθε τέσσερα χρόνια.

Το θλιβερό και συγχρόνως αξιοπερίεργο είναι ότι εμείς οι ίδιοι έχουμε άλλη συμπεριφορά όταν βρισκόμαστε εκτός συνόρων.

Αναπτύσσουμε άλλη σχέση εμπιστοσύνης με το "ξένο" κράτος. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Μήπως φοβόμαστε, ή μήπως σεβόμαστε περισσότερο το "ξένο";

Βάζοντας κάτω αυτές τις σύντομες συνειρμικές διαδρομές, φαίνεται ότι η "διατηρήσιμη πολιτική κυριαρχία" θα κερδηθεί στη χώρα μας από εκείνη την πολιτική δύναμη που θα καταφέρει να εμπεδώσει μία νέα σχέση εμπιστοσύνης στις σχέσεις μεταξύ μας, που θα διαποτίσει την ελληνική κοινωνική ζωή με αρκετές δόσεις διαφάνειας και, για την εκλογική επιτυχία, θα πείσει τους πολίτες ότι έχει τη δύναμη και την ικανότητα να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής ώστε να μπορέσει εφαρμόσει τις αρχές και τις πολιτικές που πρεσβεύει.

Σημειώνω σε αυτό το σημείο ότι σύμφωνα με την Έκθεση για την Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ένας από τους δείκτες που φαίνεται να παρουσίασαν μεγάλη βελτίωση για τη χώρα μας τα τελευταία δύο χρόνια είναι αυτός που σχετίζεται με την "συνέπεια της εφαρμοζόμενης πολιτικής". Τα συμπεράσματα δικά σας.

Θα επανέλθουμε σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: