Αυγούστου 21, 2007

Η θεωρία της σχετικότητας

Σύμφωνα με τη φυσική επιστήμη η κίνηση ενός σώματος είναι σχετική. Δηλαδή κάποιο σώμα κινείται σε σχέση με κάποιο άλλο σώμα, το οποίο είναι σταθερό.

Έτσι ενώ κάποιο σώμα βρίσκεται πάνω στη γη και θεωρούμε εμείς που βρισκόμαστε επίσης πάνω στη γη ότι είναι σταθερό, δηλαδή δεν κινείται· ένας εξωτερικός παρατηρητής που δεν βρίσκεται πάνω στη γη, θα έλεγε ότι αφού η γη κινείται έτσι κινείται και το σώμα που βρίσκεται πάνω στη γη.

Συνεπώς, για να εξετάσουμε την κίνηση κάποιου σώματος θα πρέπει να καταφύγουμε πρώτα στο να ορίσουμε σε σχέση με τί κινείται και δεύτερον έναν ανεξάρτητο εξωτερικό παρατηρητή. Αυτά μόνο για την κίνηση. Δεν σημαίνει ότι τα σώματα δεν έχουν και άλλες φυσικές και χημικές ιδιότητες.

Επομένως, θεωρώντας τα ποσοστά των δύο κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) ως δυο κινούμενα σώματα, έχει νόημα η κρίση ενός εξωτερικού παρατηρητή για την κίνηση τους. Έτσι, σύμφωνα με έναν εξωτερικό παρατηρητή που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Economist, η Νέα Δημοκρατία έχει σαφές προβάδισμα.

Χωρίς να αποτελεί η συγκεκριμένη κρίση το μοναδικό κριτήριο για την εξαγωγή συμπερασμάτων, η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών έδειξε ότι κάποιο που θεωρούσαν εαυτόν ως έτοιμο από καιρό, βρέθηκαν απροετοίμαστοι και κάποιοι άλλοι βρέθηκαν στις παραλίες.

Το σίγουρο είναι ότι η σύντομη προεκλογική περίοδος δεν κάνει καλό στα ΜΜΕ και τους δημοσκόπους που ζητούσαν πρόωρες εκλογές εδώ και καιρό για να τζιράρουν. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα κάνει καλό στην πολιτική αντιπαραθέση, η οποία θα πρέπει να εστιασθεί σε θέματα πολιτικής στρατηγικής και μεταρρυθμίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: