Νοεμβρίου 02, 2007

Διαβάζοντας το site της Ναυτεμπορικής

Αντιδράσεις για την παρότρυνση Μιλοσόσκι περί «Αρχαίας Μακεδονίας»


"Αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλοσόσκι με την οποία παρότρυνε την Αθήνα να ονομάσει την ελληνική -όπως είπε- Μακεδονία, «Αρχαία Μακεδονία» και να αναγνωρίσει τη χώρα του με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». «Δεν σημαίνει ότι θα έχετε κερδίσει στο θέμα της ονομασίας, αλλά θα έχετε κερδίσει τις καρδιές μας», είπε ο κ. Μιλόσοσκι, αγγίζοντας τα όρια της ειρωνείας.

Παράλληλα επανέλαβε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τη θέση της για αναγνώριση με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» μόνο και μόνο εξαιτίας των ενστάσεων της Ελλάδας, προτείνοντας και πάλι τη διευθέτηση του ζητήματος σε διμερές επίπεδο (η γνωστή θέση της διπλής ονομασίας).

Ερωτηθείς σχετικά, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε στα πλαίσια της 23ης Διεθνούς Έκθεσης Philoxenia, ο υπουργός Τουρισμού, Αρης Σπηλιωτόπουλος χαρακτήρισε τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ αστεία. «Δεν μπορούν τα Σκόπια να υποδεικνύουν σε μας, που μας βρήκαν, ποιο θα είναι το όνομα των Σκοπίων», τόνισε και πρόσθεσε:

«Τα Σκόπια πρέπει να αντιληφθούν ότι οφείλουν να σοβαρευτούν και να καταλάβουν ότι αν θέλουν, ως μικρή χώρα, τη συνεργασία με μια ευρωπαϊκή χώρα, με μια σημαντική δύναμη των Βαλκανίων, όπως είναι η Ελλάδα, θα πρέπει να σεβαστούν κάποιους όρους καλής γειτονίας». «Και αυτό», κατέληξε, «προϋποθέτει καλόπιστα να προσέλθουν στον διάλογο και τη διαπραγμάτευση για να βρούμε μια λύση ρεαλιστική, πέρα από άκρα και ακρότητες, μια λύση η οποία μπορεί να σταθεί προς όφελος των δύο χωρών τα επόμενα χρόνια»."

Δεν υπάρχουν σχόλια: