Φεβρουαρίου 17, 2007
Ποιό σκοπό εξυπηρετεί η γραφειοκρατία των Βρυξελλών;
Αλήθεια ποιό είναι το μήνυμα που στέλνει στην παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία και κατά πόσο εξυπηρετείται ο στόχος της ευρωπαϊκής Στρατηγικής της Λισσαβώνας για την μετατροπή της ευρωπαϊκής ηπείρου στον καλύτερο τόπο να επενδύσεις και να εργαστείς, από αποφάσεις όπως η καταδίκη της Google από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (και η καταδίκη της Microsoft παλαιότερα); Γιατί η Ευρώπη φαίνεται να "τιμωρεί" τα μεγαλύτερα και πιο επιτυχημένα επιχειρηματικά σχήματα της εποχής της νέας οικονομίας, της οικονομίας που επιδιώκει να κατακτήσει; Τελικά ποιό είναι το μοντέλο που επιθυμεί να ακολουθήσει η Ευρώπη;
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
4 σχόλια:
Αρκετοί γνωρίζουν τη σελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου www.pixmania.gr. Η συγκεκριμένη σελίδα προβάλλει μία από τις πιο οργανωμένες υπηρεσίες αυτού του είδους και επιπλέον πανευρωπαϊκή. Μπορεί να παρέχει υπηρεσίες με την ποιότητα που παρέχει ένας τοπικός φορέας και την αξιοπιστία μιας μεγάλης επιχείρησης. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι είναι πολύγλωσση, εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο, δεδομένου του ότι πρέπει να διαθέτει την απαραίτητη οργάνωση ώστε να παρέχει ταυτόχρονα σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες όλη την πληροφόρηση και λειτουργικότητά της. Το να αποφασίσει μία επιχείρηση να κάνει κάτι τέτοιο προϋποθέτει ενιαίο οικονομικό περιβάλλον και κατάλληλο μέγεθος ώστε να μπορέσει να στηρίξει την απαραίτητη οργάνωση. Το ενιαίο οικονομικό περιβάλλον υπάρχει εδώ και λίγα χρόνια εν αντιθέσει με την Αμερική, η οποία είναι μία τεράστια χώρα με οικονομικό μέγεθος αντίστοιχο της Ευρώπης και ενιαία αγορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Στο περιβάλλον λοιπόν των ΗΠΑ έχουν αναπτυχθεί τεράστιου μεγέθους επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να οργανωθούν εύκολα ώστε διαθέτοντας πολύγλωσση υποστήριξη να διεισδύσουν σε παρθένα εδάφη μιας νέας ενιαίας αγοράς. Αυτό μάλλον που προσπαθούν οι Βρυξέλες είναι να αποτρέψουν τον επιθετική διείσδυση και αθέμιτο ανταγωνισμό σε ευαίσθητους τομείς στους οποίους δεν έχει προλάβει η Ευρώπη να οργανωθεί και να δώσει την ευκαιρία σε Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν. Αυτό μάλλον δεν είναι κακό αλλά δεν παύει να είναι μία αμυντική τακτική. Άλλη ίσως κριτική πρέπει να ασκηθεί στις Ευρωπαϊκές δομές και χώρες και αυτή είναι επιγραμματικά ότι, πρέπει να ενισχυθεί η ενοποίηση του τεράστιου οικονομικού χώρου και θεσμικά με την προώθηση συντάγματος, ότι πρέπει να εγκαθιδρυθεί η δημοκρατική διαδικασία και κατ επέκταση ο έλεγχος στην οργάνωση και στελέχωση των υπηρεσιών. Επιπλέον πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και να εκλέγεται από ολόκληρη την Ευρώπη πρόεδρος και εκτελεστική εξουσία και τέλος να ενοποιηθούν και να διευρυνθούν, με την εξασφάλιση βέβαια των προηγούμενων, οι πανευρωπαϊκές υπηρεσίες σε διάφορους τομείς όπως οι Εφορίες, οι δικαστικές και αστυνομικές υπηρεσίες κλπ. Αργά ή γρήγορα θα μπορέσουν και οι Ευρωπαϊκές εταιρίες να οργανωθούν σε όλους τους τομείς ώστε να μην χρειάζονται αμυντικές κινήσεις υποστήριξης. Αυτή μάλλον είναι πιο εποικοδομητική τακτική.
Η πρότασή σας για την εκλογή Προέδρου της Ε.Ε., μου θυμίζει την αντίστοιχη πρόταση του Σαρκοζύ, και δεν μπορεί παρά να με βρίσκει σύμφωνο, όπως και όλους όσοι ενδιαφέρονται και στηρίζουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Άλλωστε αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος όλων μας και έτσι έστω και καθυστερημένα θα δοθεί απάντηση στο ερώτημα που κάποτε έθεσε ο Χ. Κίσσινγκερ: "αν θέλω να μιλήσω με τον επικεφαλής της Ευρώπης σε ποιόν πρέπει να τηλεφωνήσω". Ωστόσο, μέχρι τότε, θα πρέπει να προσέχουμε, έτσι ώστε να μην στέλνουμε λανθασμένα μηνύματα για το τί είναι η Ευρώπη. Και σίγουρα, σε ένα άλλο επίπεδο, η αναγγένηση και ο διαφωτισμός δεν προήλθε από αμυντικές τακτικές και εθνικούς πρωταθλητές, αλλά από το άνοιγμα της ηπείρου μας σε νέες ιδέες και κατακτήσεις του πνευματικού πολιτισμού. Η Ευρώπη θα πρέπει, όπως ανεφέρει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αναθεωρημένη Στρατηγική της Λισσαβώνας, να γίνει ένας ελκυστικός τόπος για να επενδύεις, να ζεις, να εργαζέσαι. Θα πρέπει να προσελκύει δηλαδή επιχειρήσεις, επιστήμονες, εργαζόμενους.
"Η Ευρώπη θα πρέπει, όπως ανεφέρει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αναθεωρημένη Στρατηγική της Λισσαβώνας, να γίνει ένας ελκυστικός τόπος για να επενδύεις, να ζεις, να εργαζέσαι. Θα πρέπει να προσελκύει δηλαδή επιχειρήσεις, επιστήμονες, εργαζόμενους". Συμφωνώ απολύτως και επαξαύνω... Καλή η επιλογή του θέματος, πολύ καλύτερες οι επισημάνσεις. Αναμένω και συνέχεια.
[Προφανώς έχεις διαβάσει τα σχόλια των στελεχών του CER στην ετήσια έκθεση τους για τη Λισαβονα...]
Όχι δυστυχώς δεν έχω προλάβει να διαβάσω την τελευταία έκθεση του CER - Lisbon Scoreboard, άλλα έχω μελετήσει τις προηγούμενες. Σαφώς και πρόκειται για τα πλέον σοβαρά θέματα της ευρωπαϊκής πολιτικής. Θα συμπλήρωνα σε αυτά και την κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική.
Σημειώνω ότι ο Σαρκοζύ έκανε πρόταση για τη θεσμοθέτηση της θέσης του Ευρωπαίου Προέδρου με θητεία διάρκειας 2,5 ετών.
Δημοσίευση σχολίου