Ιουνίου 10, 2008

Σε ερευνητή του ΑΠΘ το διεθνές βραβείο Marconi

Από τη Ναυτεμπορική


Στον Έλληνα επιστήμονα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δρ. Άγγελο Μπλέτσα και στους συνεργάτες του Hyundong Shin, Επίκουρο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Kyung Hee της Κορέας και Μoe Win, Καθηγητή του MIT απονέμεται το διεθνές βραβείο Guglielmo Marconi σε Ασύρματες Επικοινωνίες της διεθνούς Ένωσης Ηλεκτρολόγων/Ηλεκτρονικών Μηχανικών (ΙΕΕΕ) για το έτος 2008.

Η βραβευμένη εργασία μελετά τρόπους συνεργασίας σε ασύρματα δίκτυα: Πώς δηλαδή πομποδέκτες με μία κεραία και «έξυπνη» συνεργασία μεταξύ τους μπορούν να λειτουργήσουν ως μία πολλαπλή κεραία, με σημαντική απόδοση σε αξιοπιστία, ταχύτητα και εξοικονόμηση ενέργειας, σε σχέση με το κλασικό, μη συνεργατικό (ανταγωνιστικό) τρόπο επικοινωνίας ο οποίος χρησιμοποιείται σήμερα. Η εργασία δίνει έμφαση σε πρακτικούς αλγορίθμους αναμετάδοσης χαμηλής πολυπλοκότητας.

Να σημειωθεί ότι το διακεκριμένο βραβείο G. Marconi της ΙΕΕΕ απονέμεται μία φορά κάθε χρόνο ως βραβείο καλύτερης εργασίας που δημοσιεύτηκε κατά την προηγούμενη χρονιά, στο κορυφαίο διεθνές επιστημονικό περιοδικό της ΙΕΕΕ σε Ασύρματες Επικοινωνίες. Παραλήπτες του βραβείου τα προηγούμενα χρόνια ήταν γνωστοί καθηγητές που διαπρέπουν κυρίως στα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: