Σεπτεμβρίου 12, 2008

Ξεστρατίζει το θέμα......

Πρέσβης Βασιλάκης: Συνομιλίες μόνο για το όνομα, δεν τίθεται θέμα εθνότητας


«Η διαπραγμάτευση αφορά αποκλειστικά μόνο το όνομα και δεν τίθεται θέμα εθνότητας», ξεκαθάρισε ο Ελληνας διαπραγματευτής στις συνομιλίες για το όνομα της ΠΓΔΜ, πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, αμέσως μετά την χθεσινοβραδινή συνάντησή του με τον Μάθιου Νίμιτς.

Ο κ. Βασιλάκης, ο οποίος αργά χθες το βράδυ είχε επίσης συνάντηση με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, μιλώντας στους δημοσιογράφους, τόνισε:

«Οι πρώτες προσωπικές μου αντιδράσεις για τις νέες ιδέες που μας παρουσίασε σήμερα (χθες) το πρωί ο κ. Νίμιτς ήταν ότι του τόνισα πως πρέπει να σκεφτεί ότι η προκλητικότητα των Σκοπίων είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και ότι μέχρι σήμερα η ελληνική πλευρά έχει τηρήσει στάση αναμονής, επιδιώκοντας να βρούμε μία φιλική λύση. Ξανά επωφελήθηκα της ευκαιρίας να του πω ποιες είναι οι βασικές θέσεις, τις οποίες είπα και το πρωί, παρουσία των δυο διαπραγματευτών από την ΠΓΔΜ».

«Πιστεύω ότι κατάλαβε (ο κ. Νίμιτς) αυτά που του είπα σε προσωπική βάση. Ενημέρωσα ήδη προφορικά την Υπουργό μου. Θα εξετάσουμε το θέμα του όλου κειμένου και από κει και πέρα θα δούμε τι συνέχεια θα δοθεί», πρόσθεσε ο Ελληνας διπλωμάτης και υπογράμμισε:

« Θα πρέπει να τονίσουμε και πάλι ότι η διαπραγμάτευση αφορά αποκλειστικά μόνο το όνομα και δεν τίθεται θέμα εθνότητας. Τα Σκόπια θα πρέπει να καταλάβουν και να δεχτούν ότι εκπροσωπούν μόνο το κομμάτι που τους ανήκει. Δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση ότι ένα μέρος εκπροσωπεί το σύνολο. Επίσης, δεν μπορούμε να έχουμε ένα όνομα για κάθε κατηγορία δραστηριοτήτων και πρέπει να εφαρμοστεί ένα όνομα έναντι όλων. Αν θέλουμε να βρούμε λύση, να σταματήσουν οι προκλητικές δηλώσεις για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε φιλικές σχέσεις, όπως πρέπει να έχουν οι γείτονες μεταξύ τους».

Ο κ. Νίμιτς, μετά την χθεσινή κοινή συνάντησή του με Βασιλάκη, Ντιμιτρόφ και Πρότογκερ, είχε χωριστές συναντήσεις με τους αντιπροσώπους των δυο χωρών.

Πηγή ΑΠΕ


Ένα είναι το σίγουρο ότι θα πρέπει να είχαμε ήδη προβλέψει αυτή την εξέλιξη και να έχουμε έτοιμο ένα plan b. Να επαναφέρουμε την πρόταση που είχαμε κάνει παλαιότερα;


Μία πιθανή πρόταση για την απογραφή του 2011 ή του 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: