Σεπτεμβρίου 20, 2008

Βιολογικοί παράγοντες καθορίζουν τις πολιτικές πεποιθήσεις

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «Science» (Επιστήμη), συσχετίζει τις διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις των ανθρώπων με τις διαφορές της φυσιολογίας τους, στον βιολογικό και ψυχολογικό τομέα, γεγονός που εν μέρει εξηγεί γιατί τα μυαλά των ψηφοφόρων δύσκολα αλλάζουν, σύμφωνα με τους ερευνητές, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του BBC, του Independent, των Times του Λονδίνου και της ηλεκτρονικής υπηρεσίας LiveScience.

Μεταξύ άλλων, η έρευνα διαπιστώνει ότι τα άτομα που είναι πιο ευαίσθητα στο φόβο και στις απειλές, είναι πιθανότερο να ψηφίσουν συντηρητικά, ενώ σε πιο προοδευτικές πολιτικές τείνουν όσοι αισθάνονται λιγότερους κινδύνους γύρω τους. Το πείραμα διεξήχθη στο πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα-Λίνκολν των ΗΠΑ, υπό τον Ντάγκλας Όξλεϋ και τον πολιτικό επιστήμονα Τζον Χίμπινγκ, σε δείγμα 46 εθελοντών, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε σειρά εκφοβιστικών εικόνων και ήχων.

Οι ερευνητές μέτρησαν την ηλεκτρική αγωγιμότητα από την παραγωγή ιδρώτα στο δέρμα, καθώς και τις αντανακλαστικές κινήσεις των ματιών (άνοιγμα-κλείσιμο) των εθελοντών, που είναι και οι δύο παράγοντες πέρα από τον συνειδητό έλεγχο του ανθρώπου και θεωρούνται καλοί δείκτες της γενικότερης νευρικής προδιάθεσης και του άγχους κάποιου. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσο πιο επιρρεπείς στο φόβο ήταν οι εθελοντές (π.χ. όταν τους έδειχναν την εικόνα ενός ανθρώπου με μια μεγάλη αράχνη στο πρόσωπό του ή άλλες τρομακτικές εικόνες), τόσο έτειναν να έχουν συντηρητικές απόψεις (υπέρ της θανατικής ποινής και των μεγαλύτερων αμυντικών δαπανών, κατά της έκτρωσης, της μετανάστευσης, του ελέγχου των όπλων, του προγαμιαίου σεξ και των γάμων των ομοφυλοφίλων κ.α.).

Όσοι τρόμαζαν λιγότερο από τις απειλητικές εικόνες και τους ήχους, υποστήριζαν περισσότερο την ελεύθερη μετανάστευση, τον έλεγχο των όπλων, ήταν κατά του πολέμου. Δεν υπήρχαν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών στις αντιδράσεις τους.

Η έρευνα πιθανολογεί ότι οι διαφορετικές αντιδράσεις επηρεάζονται από διαφορές στον εγκέφαλο, ειδικά στην περιοχή της αμυγδαλής, που επεξεργάζεται αισθήματα όπως ο φόβος και η απέχθεια.

Σύμφωνα με τον Χίμπινγκ, οι άνθρωποι εκκινούν από διαφορετικές ψυχολογικές αφετηρίες (είτε για γενετικούς είτε για ψυχολογικούς ή άλλους λόγους) και έτσι βιώνουν τον κόσμο και ειδικότερα τις απειλές με διαφορετικό τρόπο. «Οι διαφορετικοί ψυχολογικοί προσανατολισμοί είναι βαθιά ριζωμένοι, είναι ένα αντανακλαστικό, δεν είναι κάτι που μπορείς να αλλάξεις αύριο και ίσως αυτό εξηγεί γιατί οι άνθρωποι είναι τόσο πεισματάρηδες στις πολιτικές τους αντιλήψεις», είπε. «Ίσως αυτό διευκολύνει λίγο την αμοιβαία κατανόηση και ανοχή», πρόσθεσε, αν οι πολιτικοί αντίπαλοι συνειδητοποιήσουν ότι το αντίθετο κόμμα απλώς βλέπει τον κόσμο διαφορετικά, με δεδομένο ότι «οι άνθρωποι δεν σκέφτονται απλώς διαφορετικά για τα πράγματα, νοιώθουν διαφορετικά γι' αυτά».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ελπίδα λοιπόν χρειάζεται όχι φόβος.
Αυτόν που σπέρνουν τα δελτία των 8.00.
Ποιός πολιτικός θα δώσει χνάρι ελπίδας;