Κατανόηση Ομπάμα για τα ελληνικά θέματα
Συνέντευξη στον Αθανασιο Ελλις
Ως γερουσιαστές ο πρόεδρος Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν έχουν επιδείξει κατανόηση στα ελληνικού ενδιαφέροντος ζητήματα και θα συνεχίσουν να το πράττουν ως κυβέρνηση, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Ελληνοαμερικανός υπουργός Οικονομικών της πολιτείας του Ιλινόι και προσωπικός φίλος του νέου Αμερικανού προέδρου, Αλέξης Γιαννούλιας, ο οποίος την ερχόμενη Τετάρτη θα βρεθεί στην Αθήνα συνοδεύοντας τον δεύτερο στην ηγεσία της Γερουσίας, Ντικ Ντέρμπιν, σε περιοδεία που πραγματοποιεί στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία. Η επίσκεψη γίνεται με πρωτοβουλία του κ. Ντέρμπιν, που είναι γερουσιαστής του Ιλινόι, όχι σε συνεργασία με την κυβέρνηση Ομπάμα, και όπως είθισται σε τέτοιου είδους επισκέψεις, αποσκοπεί στην ενημέρωση του Αμερικανού νομοθέτη και των συνεργατών του για τις εξελίξεις στην περιοχή.
Ο κ. Γιαννούλιας σημειώνει ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα ζητήσει από όλους τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ μεγαλύτερη συμμετοχή στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν οι οποίες, σε αντίθεση με τον αμφιλεγόμενο πόλεμο του Ιράκ, διεξάγονται στο πλαίσιο πολυμερούς συνεργασίας και έχουν στόχο τον σημαντικότερο πυρήνα της διεθνούς τρομοκρατίας.
Τέλος, ο 32χρονος πολιτικός επιβεβαιώνει τη διαφαινόμενη πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα για τη Γερουσία, τον Νοέμβριο του 2010, για τη θέση που μέχρι πριν από μερικούς μήνες κατείχε ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα και στην οποία έως τότε διορίστηκε ο Αφροαμερικανός Ρόναλντ Μπέρις. Ηδη επιφανή στελέχη της ομογένειας τον παροτρύνουν και θα τον στηρίξουν, καθώς στο πρόσωπό του βλέπουν τον επόμενο Πολ Σαρμπάνη ή Μάικ Δουκάκη. Η σχέση του με την Ελλάδα είναι πολύ στενή. Οι γονείς του γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στα Καλάβρυτα και τα Σφακιά της Κρήτης, ενώ και ο ίδιος έζησε για ένα χρόνο στην Ελλάδα (’98–’99), όπου έπαιξε μπάσκετ στον Πανιώνιο, και μιλάει πολύ καλά ελληνικά.
— Ποιος είναι ο σκοπός της επίσκεψής σας στη Λευκωσία, την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη;
— Συνοδεύω τον υπαρχηγό της Γερουσίας, Ντικ Ντέρμπιν και πρώτο γερουσιαστή της Πολιτείας μου, ο οποίος συμμετέχει σε επίσκεψη νομοθετών στην περιοχή. Είναι μια ευκαιρία για τον γερουσιαστή, ο οποίος είναι ένα από τα σημαντικότερα μέλη του Κογκρέσου, αλλά και υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων, να ενημερωθεί για την κατάσταση στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία, και να έρθει σε επαφή με τρεις συμμάχους.
— Πώς γνωρίσατε τον πρόεδρο Ομπάμα;
— Γνωριστήκαμε παίζοντας μπάσκετ και γίναμε φίλοι. Εργάσθηκα στην προεκλογική του εκστρατεία το 2004, όταν διεκδικούσε την εκλογή του στη Γερουσία, και από τότε συνεργαζόμαστε και στην πολιτική.
— Ποια είναι σήμερα η σχέση σας με τον πρόεδρο; Διατηρείται η φιλία σας;
— Ο πρόεδρος Ομπάμα είναι ένας στενός φίλος. Τον νιώθω σαν οικογένεια. Είναι ο πολιτικός μου μέντορας, ο άνθρωπος που με ενέπνευσε να αφιερώσω την καριέρα μου στην ενασχόληση και την προσφορά στα κοινά.
Η οικονομία
— Ποιες είναι οι προτεραιότητές του στο εσωτερικό;
— Αυτή τη στιγμή η κορυφαία προτεραιότητα όλων των πολιτικών ηγετών της χώρας είναι η οικονομία. Η οικονομία είναι η μεγάλη ομπρέλα που καλύπτει τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, την ανοικοδόμηση των υποδομών, τη μεταρρύθμιση της ιατρικής περίθαλψης, και τη βελτίωση της παιδείας.
— Μπορεί να αλλάξει την εικόνα των ΗΠΑ στον κόσμο;
— Οπωσδήποτε μπορεί να αλλάξει την εικόνα της Αμερικής, και σε μεγάλο βαθμό την έχει ήδη αλλάξει.
— Ποιες είναι οι προτεραιότητές του στην εξωτερική πολιτική και στο πλαίσιο της μεταστροφής προς το Αφγανιστάν θα ζητήσει από την Ελλάδα να συμβάλει περισσότερο;
— Γενικά, η προτεραιότητά του είναι η αλλαγή κατεύθυνσης της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Αυτό σημαίνει συνεργασία με τους συμμάχους, να μην δημιουργείται μια άτοπη επιλογή ανάμεσα στις αρχές της Αμερικής και την ασφάλειά της, και χρήση όλων των εργαλείων που διαθέτουμε, συμπεριλαμβανομένης της επικοινωνίας με τους εχθρούς μας και της ανάπτυξης των δυνάμεών μας εκεί που χρειάζονται περισσότερο. Με δεδομένο τον διορισμό δύο κορυφαίων ειδικών απεσταλμένων, του πρώην γερουσιαστή Μίτσελ και του πρέσβη Χόλμπρουκ, αναμένουμε να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, μέχρι το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Σε ό,τι αφορά επιπλέον συμμαχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, πιστεύω ότι ο πρόεδρος είναι πρόθυμος να στείλει περισσότερες αμερικανικές δυνάμεις και θα αναζητήσει σημαντική βοήθεια από τους νατοϊκούς συμμάχους για τη σταθεροποίηση αυτού που θεωρεί ως την πρώτη γραμμή στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.
— Με δεδομένη την «έχθρα» στις προκριματικές, πόσο αρμονικά θα συνεργασθεί ο πρόεδρος Ομπάμα με την υπουργό Εξωτερικών Κλίντον;
— Πιστεύω ότι όποια αιωρούμενη «έχθρα» βρίσκεται περισσότερο στη φαντασία κάποιων παρά στην πραγματικότητα. Στις γενικές εκλογές η υπουργός Εξωτερικών Κλίντον εργάσθηκε σκληρά για την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, ενώ έχει σημασία ότι την επέλεξε ελεύθερα με δική του πρωτοβουλία. Τώρα η κ. Κλίντον προβάλλει τις προτεραιότητες και τη γενική κατεύθυνση της εξωτερικής του πολιτικής.
— Διατελέσατε συμπρόεδρος, μαζί με την Ελένη Τσακοπούλου, των Ελληνοαμερικανών για τον Ομπάμα. Πώς τον βλέπει η Ομογένεια; Τον ψήφισε, και τι αναμένει από αυτόν;
— Οι Ελληνοαμερικανοί βλέπουν τον Ομπάμα όπως και οι περισσότεροι Αμερικανοί, με ελπίδα. Οι ομογενείς που τον ψήφισαν το έπραξαν για πολλούς λόγους, αλλά σαφώς όλοι ήθελαν να αλλάξουν πολλές πτυχές της προεδρίας Μπους, είτε στην οικονομία είτε στα ελληνικά θέματα.
Πατριαρχείο
— Μπορούν η Ελλάδα και η Ομογένεια να υπολογίζουν στην κατανόηση και υποστήριξή του στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων και θα χρησιμοποιήσει την επιρροή του στην Τουρκία για να σταματήσει αυτή την επιθετική της συμπεριφορά στο Αιγαίο, να συμβάλει σε μια δίκαια λύση στην Κύπρο, και να σεβασθεί τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου;
— Ο πρόεδρος Ομπάμα, τόσο ως γερουσιαστής όσο και ως υποψήφιος πρόεδρος, αλλά και ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν, έχουν επιδείξει κατανόηση σε όλα αυτά τα ζητήματα. Εχουν υποστηρίξει μια κοινά αποδεκτή ονομασία για την ΠΓΔΜ, τον σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας του Πατριαρχείου, και τον σεβασμό των κανόνων δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο. Οι παλαιότερες θέσεις τους αντικατοπτρίζουν τη σημερινή κατεύθυνση της εξωτερικής τους πολιτικής στο πλαίσιο της οποίας τα συμφέροντα και η ασφάλεια της Αμερικής πρέπει να είναι συνεπή με τις αρχές της.
«Σκέφτομαι να είμαι υποψήφιος για τη Γερουσία το 2010»
— Πολλοί Ελληνοαμερικανοί αναπολούν τον Πολ Σαρμπάνη και σας θεωρούν το «ανερχόμενο αστέρι» της Ομογένειας. Θα διεκδικήσετε την εκλογή σας στη Γερουσία το 2010;
— Εξετάζω σοβαρά την κατάθεση υποψηφιότητας για τη Γερουσία το 2010. Πολλοί άνθρωποι επιρροής, τόσο στην πολιτική όσο και στην κοινωνία γενικότερα, με ενθαρρύνουν να το κάνω. Η Πολιτεία μου και η χώρα μας αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις και για να επιφέρουμε τις αναγκαίες αλλαγές χρειαζόμαστε μια νέα γενιά ηγετών. Εάν η Γερουσία μού προσφέρει την ευκαιρία να οικοδομήσω πάνω σε ό,τι έχω πετύχει ως υπουργός Οικονομικών, και να υπηρετήσω το Ιλινόι και την Αμερική, οφείλω να εξετάσω αυτή την προοπτική.
— Πόση επιρροή διαθέτει σήμερα η ελληνοαμερικανική κοινότητα στο πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ;
— Σε πολλές περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μου εκλογής, η Ομογένεια επηρέασε σημαντικά. Μπορώ, όμως, να σας πω ότι μόλις έχει αρχίσει να αξιοποιεί τις πολιτικές της δυνατότητες.
— Πώς ήταν η εμπειρία της διαμονής στην Ελλάδα;
— Εζησα στην Ελλάδα για περισσότερο από ένα χρόνο, και θυμάμαι την περίοδο εκείνη ως μια από τις πιο όμορφες της ζωής μου. Απόλαυσα κάθε στιγμή και αισθάνθηκα ότι ήταν πολύ σημαντικό για μένα να καταφέρω να ζήσω στη χώρα όπου μεγάλωσαν οι γονείς μου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου