Φεβρουαρίου 18, 2009

Ντέρμπιν: Πρόθυμες οι ΗΠΑ να βοηθήσουν για λύση στο Κυπριακό

NAFTEMPORIKI.GR

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ενημέρωσε σήμερα τον Αμερικανό γερουσιαστή του Ιλλινόι Ρίτσαρντ Ντέρμπιν και τον πολιτειακό υπουργό Οικονομικών της ίδιας πολιτείας Αλέξη Γιαννούλια, για τις απευθείας διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.

Οι δύο Αμερικανοί επίσημοι εκτελούν επίσκεψη στην Κύπρο, στο πλαίσιο ενημερωτικής περιοδείας τους στη Λευκωσία, την Αθήνα και την Άγκυρα.

Ο κ. Ντέρμπιν δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον κ. Χριστόφια ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρόθυμες να βοηθήσουν στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης και ότι εναπόκειται στις δύο πλευρές να αποφασίσουν ποια θα είναι αυτή η βοήθεια και να τη ζητήσουν.

Ερωτηθείς ποια είναι η φύση της προσφοράς των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες επίλυσης, ο κ. Ντέρμπιν είπε ότι αυτό θα το αποφασίσει ο κυπριακός λαός και ότι έχει προσφερθεί στον πρόεδρο Χριστόφια η όποια βοήθεια την οποίαν μπορεί να χρειάζεται.

Το ίδιο είπε, κάναμε χθες και με τον κύριο Ταλάτ.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής είπε ακόμη ότι αυτή είναι μια ιστορική ευκαιρία την οποία θα μεταφέρει στον Αμερικανό πρόεδρο και την Υπουργό Εξωτερικών, με την υπόδειξη ότι δεν πρέπει να αφεθεί να χαθεί.

Εξ άλλου, χαρακτήρισε θαρραλέα την προσπάθεια των δύο ηγετών, λέγοντας ότι χρειάζεται από αυτούς μεγάλο θάρρος.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι με την επίσκεψη του Γερουσιαστή Ρίτσαρντ Ντέρμπιν και των μελών της αντιπροσωπείας που τον συνοδεύουν στην Κύπρο δίδεται μια πολύ καλή ευκαιρία στην Κυβέρνηση να ενημερώσει σημαντικούς παράγοντες της αμερικανικής πολιτικής ζωής για το Κυπριακό, την πορεία των διαπραγματεύσεων και τους στόχους που έχει σε ό,τι αφορά την επίλυση του προβλήματος.

Οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι επισκέφθηκαν επίσης το οδόφραγμα της Δερύνειας, απ' όπου είδαν την κατεχόμενη Αμμόχωστο και στη συνέχεια ενημερώθηκαν από τον δήμαρχο Αλέξη Γαλανό και τον αντιδήμαρχο Ανδρέα Σιοπαχά για την κατάσταση της φυλακισμένης πόλης τους.

Ο Γερουσιαστής Ντέρμπιν δήλωσε ότι είναι δύσκολο να πιστέψει ότι τόσος πολύς κόσμος εκδιώχθηκε από το σπίτι του και παραμένει εδώ και 35 χρόνια μακριά από αυτή την ωραία περιοχή.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό θα οδηγήσουν στην ειρήνη και την ενότητα, ώστε κάποια μέρα οι κάτοικοι της Αμμοχώστου να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

«Κάποια πράγματα θα πρέπει να αλλάξουν αφού θα έχουμε μια ενωμένη Κύπρο, ώστε οι δύο κοινότητες να μπορέσουν να ζήσουν σε συνθήκες ειρήνης χωρίς στρατεύματα κατοχής», είπε ο κ. Ντέρμπιν.

Εξάλλου, ο κ. Γιαννούλιας τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι θα εργασθούν και θα παλέψουν ώστε να δουν τι μπορούν να κάνουν γι’ αυτό.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Γιαννούλιας εξέφρασε την ελπίδα ότι με την εκλογή Ομπάμα θα δημιουργηθούν ελπίδες για εξεύρεση λύσης, αν και σημείωσε ότι θα χρειαστεί πολλή δουλειά.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βρίσκομαι με τον Γερουσιαστή Ντέρμπιν στην Κύπρο και στην Αμμόχωστο», είπε ο κ. Γιαννούλιας.

ΑΠΕ-ΜΠE

Δεν υπάρχουν σχόλια: