Φεβρουαρίου 08, 2009

Αποτελούν λύση οι πρόωρες εκλογές; Γράφει ο Aντώνης Kαρκαγιάννης

Από την Καθημερινή της Κυριακής

Από το εκπληκτικό άρθρο του κου Καρκαγιάννη κρατάμε ένα απόσπασμα που λέει πολλά και αφήνει να εννοηθούν περισσότερα:

" Στη χώρα μας, παρ’ όλο ότι οι τελευταίες εκλογές διενεργήθηκαν μόλις πριν από ενάμιση χρόνο, η κρίση αντιπροσώπευσης με φαινόμενα που θα μπορούσε να είναι και επικίνδυνα για τη Δημοκρατία και τη χώρα είναι έκδηλη. Τον Δεκέμβριο η εξέγερση των νέων μπορεί να ήταν άναρχη, φανέρωνε, ανεξάρτητα από την αφορμή της, δυσαρέσκεια, διαμαρτυρία και αγανάκτηση. Πολλοί έλεγαν: «Μα δεν ξέρουν τι θέλουν και τι ζητούν». Ακριβώς αυτό είναι που την κάνει σοβαρό πολιτικό μήνυμα. Οτι αισθάνονται αγανακτισμένοι χωρίς να ξέρουν τι θέλουν και τι ζητούν.

Τον Ιανουάριο η εξέγερση των αγροτών κατακερμάτισε πραγματικά και συμβολικά την εθνική επικράτεια και μαζί την έννοια του γενικού εθνικού συμφέροντος. Οι αγρότες ήξεραν τι ήθελαν και τι ζητούσαν και έκαναν όλη τη χώρα συνένοχη και συνυπεύθυνη. Με αγανάκτηση ρωτούσαμε όλοι: με ποιο δικαίωμα. Απλώς, δεν είχαμε καταλάβει ότι η κρίση έφτασε τόσο βαθιά ώστε τα δικαιώματα των άλλων να μη λογαριάζονται. Κάθε τάξη και κάθε ομάδα αντιλαμβάνεται μόνο το δικό της δικαίωμα, αδιαφορεί και καταπατάει τα δικαιώματα των άλλων.

Αυτά τα φαινόμενα ανυπακοής στη βάση, μοιραία συνοδεύτηκαν από φαινόμενα πολιτικής αμηχανίας, αστάθειας και αβουλίας. Οχι μόνο της κυβέρνησης αλλά όλου του πολιτικού φάσματος. Με χαρακτηριστικότερο φαινόμενο τη βαθιά σύγχυση ιδεών και πολιτικής στην Αριστερά. Οπου δεν είναι βέβαιο τι επιδιώκουν. Μια κοινωνική ανατροπή σοβιετικού τύπου και ιδεολογίας ή την ικανοποίηση λαϊκών αιτημάτων, στο πλαίσιο μιας «αστικής» Δημοκρατίας; Η σύγχυση αυτή διευρύνει τα περιθώρια ακραίων φαινομένων «επαναστατικής βίας» ή τρομοκρατίας. Να το πούμε καθαρότερα: Η «πρακτική των κινημάτων» αδιακρίτως και χωρίς σαφή και δεδηλωμένο προσανατολισμό, σε συνδυασμό με το ιδεολόγημα της «ανυπακοής», μοιραία καταλήγει στη στρατολόγηση τρομοκρατών."

Δεν υπάρχουν σχόλια: