Μαρτίου 14, 2009

ΕΚΕΤΑ: Πολυεθνικοί κολοσσοί αγοράζουν έρευνα από την Ελλάδα

Ερευνητικά προϊόντα «made in Greece» αγοράζουν τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες πολυεθνικές των ΗΠΑ, της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, όπως οι πετρελαϊκές «BP», «Total Corporation», «Aramco», «Respol YPF», αλλά και η αυτοκινητοβιομηχανία «Honda».

Οι ξένοι κολοσσοί «ανακάλυψαν» τις πατέντες του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να υπογράφει συμβόλαια της τάξης των 4 εκατ. ευρώ ετησίως, για την πώληση ερευνητικών προϊόντων των ινστιτούτων του, τα οποία εδρεύουν σε διάφορες περιοχές (π.χ., Θεσσαλονίκη, Πτολεμαϊδα).

Το ΕΚΕΤΑ, που μόνο πέρυσι εξασφάλισε συμβόλαια της τάξης των 3,98 εκατ. ευρώ, ενέταξε πρόσφατα στο πελατολόγιό του και την αμερικανική κατασκευάστρια βαρέων οχημάτων «John Deere», βαδίζοντας κόντρα στο ρεύμα, που θέλει την Ελλάδα (και ιδίως την ελληνική περιφέρεια) κυρίως να εισάγει -και όχι να εξάγει- έρευνα και τεχνολογία.

Προς Θεσσαλονίκη «κοιτάζουν» ακόμη και Ινδονήσιοι

Τί αγοράζουν από Θεσσαλονίκη οι εταιρίες-?κολοσσοί? της Βρετανίας, της Σαουδικής Αραβίας ή των ΗΠΑ και, κυρίως, πώς έμαθαν ότι η πόλη παράγει καινοτομία; Οπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ, Κώστας Κυπαρισσίδης, απαντώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι περισσότερες πετρελαϊκές προσέγγισαν το ΕΚΕΤΑ για ερευνητικά προϊόντα πετρελαιοειδών και πολυμερών. Η σαουδαραβική «Aramco» για τεχνολογίες αφαλάτωσης υδάτων. H «Ηonda» και η «John Deere» για ερευνητικά προϊόντα σχετικά με βελτίωση λειτουργίας καταλυτών ή εξατμίσεων.

Οι ξένες επιχειρήσεις -που χτυπούν την «πόρτα» του ΕΚΕΤΑ ερχόμενες ακόμη και από Ρωσία ή Ινδονησία- πληροφορούνται για τις πατέντες του ΕΚΕΤΑ από επιστημονικές δημοσιεύσεις, εισηγήσεις σε διεθνή συνέδρια ή και από το Διαδίκτυο.

Πάντως, αν οι πολυεθνικές το εμπιστεύονται ολοένα και περισσότερο, οι περισσότερες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις γυρίζουν μέχρι στιγμής «πλάτη» στις πατέντες και τις τεχνολογίες του ΕΚΕΤΑ.

Στα 26 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του 2009

Τα έσοδα από τα συμβόλαια -που όπως προαναφέρθηκε κυμαίνονται γύρω στα 4 εκατ. κάθε χρόνο- αλλά και τα κονδύλια κοινοτικών και ελληνικών ερευνητικών προγραμμάτων -γύρω στα 15 εκατ. ετησίως- επιτρέπουν στο ΕΚΕΤΑ να μη στηρίζεται σημαντικά στο «δεκανίκι» της απευθείας δημόσιας χρηματοδότησης, που δεν ξεπερνά το 10-20% του συνολικού προϋπολογισμού του.

Σύμφωνα με τον κ.Κυπαρρισίδη, ο προϋπολογισμός του 2009 ανέρχεται σε 26 εκατ. ευρώ (23,5 εκατ. πέρυσι και 22,4 πρόπερσι), εκ των οποίων μόνο 3 εκατ. (2,74 εκατ. το 2008) αποτελούν άμεση δημόσια συνεισφορά. Περίπου 15 εκατ. ευρώ (16,2 εκατ.) θα καλυφθούν φέτος από κοινοτικά/ελληνικά ερευνητικά προγράμματα, ενώ τα συμβόλαια με βιομηχανίες εκτιμάται ότι θα «πιάσουν» και φέτος τα 4 εκατ.

Σήμερα στο ΕΚΕΤΑ λειτουργούν έξι ερευνητικά ινστιτούτα, ενώ μέχρι το τέλος του 2009 αναμένεται να λειτουργήσει κι ένα έβδομο, με αντικείμενο τη μεταποίηση (Manufacturing Institute-MITh). Tο 2008, το ερευνητικό έργο υπό τη σκέπη του ΕΚΕΤΑ απέδωσε οκτώ πατέντες, έναντι τριών το 2007 και καμίας το 2000 και το 2001.

1ο εθνικό συνέδριο ερευνητικών κέντρων

Στο μεταξύ, την 1η Απριλίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το 1ο Εθνικό Συνέδριο Ερευνητικών Κέντρων, στη διάρκεια του οποίου θα παρουσιαστούν η εθνική ερευνητική πολιτική για τα επόμενα χρόνια και «βέλτιστες ερευνητικές πρακτικές» από τους συμμετέχοντες.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: