Μαρτίου 20, 2009

Σπηλιωτόπουλος: Σχολές εκτός κέντρου

Από το www.axiaplus.gr

Χωροταξική λύση στο γόρδιο δεσμό του πανεπιστημιακού ασύλου προτείνει ο υπουργός Παιδείας προσκρούοντας στις διαφωνίες μεγάλης μερίδας της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Με αιχμή παλαιότερη πρότασή του για τη μετεγκατάσταση και της τελευταίας σχολής που έχει απομείνει στο συγκρότημα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, της Αρχιτεκτονικής, προκειμένου το ιστορικό κτίριο της Πατησίων να μετατραπεί σε Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος άνοιξε τη συζήτηση για την απομάκρυνση των «εστιών ανάφλεξης» από το κέντρο.

Σε σχετική παρέμβασή του προχθές ο υπουργός Παιδείας εκτός από την ανάγκη να προστατευθούν τα πανεπιστήμια από τα ξεσπάσματα της βίας επικαλέστηκε και ακαδημαϊκούς και λειτουργικούς λόγους για την επαναχωροθέτηση των σχολών. Μίλησε για νέα οργάνωση των ιδρυμάτων με το μοντέλο των πανεπιστημιουπόλεων (κάμπους) σε απόσταση από το κέντρο εστιάζοντας στις περιπτώσεις του Πολυτεχνείου και της Νομικής, που λόγω της στρατηγικής τους θέσης χρησιμοποιούνται άλλοτε ως «ορμητήρια» και άλλοτε ως «καταφύγια» ομάδων νεαρών, που αναζητούν προστασία κάτω από την ομπρέλα του ασύλου.

Πρόταση γράφοντος:

Γιατί να μην χρησιμοποιηθεί μέρος του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού για τη δημιουργία ενός ελληνικού μητροπολιτικού Πανεπιστημίου;
Θα επανέλθουμε στο σχόλιο γιατί έχουμε και συγκεκριμένες προτάσεις για το τί είδους-κατεύθυνσης Σχολές θα μπορούσε να φιλοξενήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: