Δεκεμβρίου 23, 2008

Η παράνοια πάει θέατρο.....

Από την "Καθημερινή"

«Πρεμιέρα εξέγερσης» στις αθηναϊκές σκηνές

Του Βασιλη Αγγελικοπουλου

Επεισοδιακά ήταν και θλιβερά κατέληξαν τα επίσημα εγκαίνια της Νέας Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου την Παρασκευή το βράδυ λόγω της παντελώς ανεμπόδιστης εισβολής στο κτίριο ομάδας νεαρών, οι οποίοι διέκοψαν βιαίως την παράσταση για να ξεδιπλώσουν τα πανό τους, να μοιράσουν προκηρύξεις και να διαβάσουν ένα κείμενο με το οποίο δεν «κατάγγειλαν» το κράτος ή όποια άλλη εξουσία, αλλά καθύβρισαν τους ηθοποιούς και τους θεατές!

Τα επίσημα εγκαίνια της Νέας Σκηνής του Εθνικού, με την ολοκλήρωση της οποίας αρχίζει η σταδιακή παράδοση του πολυσυζητημένου έργου, οργανώθηκαν να γίνουν ταυτόχρονα με την επίσημη πρώτη του εναρκτήριου έργου («Ρομπέρτο Τσούκο» του Κολτές). Περίπου 20 λεπτά μετά την έναρξη της παράστασης, εισέβαλε ομάδα 30-40 (καλοντυμένων) νεαρών αγοριών και κοριτσιών, μία από τα οποία απευθύνθηκε σε θεατές και ηθοποιούς με ιταμό ύφος και προσβλητικότατα λόγια όπως «αφού έχετε απενεργοποιήσει τα κινητά σας, ενεργοποιήστε τη συνείδησή σας», «πρεμιέρες υποκρισίας», «να βγείτε από τα κλουβιά σας», «οι εγκλωβισμένες και ναρκωμένες συνειδήσεις σας» κ. ά. τέτοια.

Το εκπληκτικό όμως δεν ήταν η αλλόκοτη επιλογή των νεαρών (άραγε τόλμησαν να πάνε και σε κανένα αναψυκτήριο θέαμα; Σε κανένα σκυλάδικο;), αλλά η αντίδραση της πλειονότητας των θεατών, οι οποίοι, αν και αναίτια υβρισθέντες, χειροκρότησαν ενθουσιωδώς στο τέλος τους νεαρούς. Μάλιστα, μερικοί υπάκουσαν στην προτροπή τους και τους ακολούθησαν «στους δρόμους», λες και οι συνειδήσεις τους, πράγματι, μόλις εκείνη τη στιγμή «ενεργοποιήθηκαν». Αλλά και οι αποσυρθέντες για λίγο ηθοποιοί, όταν επανήλθαν, ανακοίνωσαν ότι δεν συνεχίζουν την παράσταση - για συμπαράσταση στους «εξεγερμένους»; Επειδή προσβλήθηκαν από τη βίαιη διακοπή της παράστασης; Διότι εν γένει σοκαρίστηκαν; Τίποτα και όλα προέκυπταν από τα ασαφή λόγια του εκπροσώπου τους, Μάκη Παπαδημητρίου.

Αλλά ο διευθυντής του Εθνικού, Γιάννης Χουβαρδάς, θεώρησε απαραίτητο να μας δηλώσει ότι συμπαρίσταται στην απόφαση των ηθοποιών - για να εισπράξει και αυτός, όπως άλλωστε και οι ηθοποιοί προηγουμένως, και οι επεμβασίες πιο μπροστά, το ένθερμο χειροκρότημα της πλειονότητας των εξυβρισθέντων και αδίκως ταλαιπωρηθέντων θεατών. Οι οποίοι, αν ίσως δεν συνειδητοποίησαν μέσα στην αίθουσα για τι ακριβώς θεωρήθηκαν ένοχοι, το αντιλήφθηκαν βγαίνοντας από το κτίριο, καθώς στους ολόφρεσκους τοίχους του φουαγιέ οι νεαροί είχαν γράψει με μεγάλα μαύρα γράμματα: «Σκατά στους κουλτουριάρηδες».


«Ξέραμε ότι θα έρθουν, απλά δεν ξέραμε τι ώρα»

Της Κατερινας Βουσουρα

Σε μια αναπάντεχη αντιστροφή ρόλων, την Κυριακή το βράδυ στο θέατρο Παλλάς, τα ίδια τα παιδιά σκότωσαν τη Μήδεια. Στη μέση περίπου της παράστασης του Δημήτρη Παπαϊωάννου «Μήδεια 2», στο σημείο της κρίσιμης καμπής, ακούστηκε μια ανακοίνωση από τη διεύθυνση: Ζητάμε συγγνώμη, αλλά θα έχουμε μια μικρή παρέμβαση, την οποία περιμέναμε ώρα.

Τα φώτα σιγά σιγά άναψαν, καθώς μια ομάδα νέων με πανό ανέβηκε πάνω στη σκηνή και πήρε το λόγο. Ο ίδιος ο Παπαϊωάννου έτρεξε να τους δώσει το μικρόφωνο για να ακουστούν πιο καθαρά τα αιτήματά τους: μίλησαν για την αβεβαιότητά τους και το φόβο τους για το μέλλον, ζήτησαν να απελευθερωθούν οι συλληφθέντες και παρότρυναν τον κόσμο να βγει στους δρόμους. Η «παρέμβαση» κράτησε γύρω στα πέντε λεπτά και την αποχώρηση των παιδιών ακολούθησε χειροκρότημα των συντελεστών και αρκετών μελών του κοινού. Ωστόσο, η κατάσταση ήταν τεταμένη. Ενώ ο καλλιτέχνης συνομιλούσε με τους χορευτές του και ζήτησε λίγο χρόνο, κάποιοι θεατές άρχισαν να διαμαρτύρονται φωνάζοντας «αίσχος». Ακολούθησε σύγχυση, με ομάδες του κοινού να φωνάζουν υπέρ ή κατά, ενώ έγινε και ανακοίνωση με την οποία ζητήθηκε γιατρός. Ο Παπαϊωάννου έθεσε στους θεατές το ερώτημα αν ήταν προτιμότερο να συνεχιστεί η παράσταση ή να διακοπεί και λαμβάνοντας θετική απάντηση, ζήτησε λίγο ακόμη χρόνο. Μια μερίδα του κοινού όμως αποφάσισε να αποχωρήσει εκνευρισμένη, ζητώντας να επιστρέψει άλλη μέρα ή να αποζημιωθεί. Η υπεύθυνη αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ήταν «στημένο». «Ξέραμε ότι θα έρθουν, απλά δεν ξέραμε τι ώρα. Δεν είδατε πόσοι ήταν, πώς μπορούσαμε να τους σταματήσουμε;», είπε.

H δήλωση του κ. Θάνου Βερέμη

«Στην προχθεσινή παράσταση της “Μήδειας” του Δημήτρη Παπαϊωάννου στο “Παλλάς” εισέβαλαν κατά την πρακτική των ημερών, διαδηλωτές που απαίτησαν από τον χορογράφο και σκηνοθέτη να διακόψει την παράσταση. Ο κ. Παπαϊωάννου θεώρησε σκόπιμο να ενδώσει, παρά το γεγονός ότι το κοινό του είχε υποβληθεί σε έξοδα και κόπο για να προσέλθει. Οταν ρωτήθηκε πώς συμβιβάζεται η πρόθυμη συγκατάνευσή του στην απαίτηση αυτή με την αποδοχή των 12 εκατομμυρίων ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού για την οργάνωση της τελετής των εγκαινίων του νέου Μουσείου της Ακρόπολης σε καιρούς χαλεπούς για την οικονομία, απάντησε ότι δεν θα δεχθεί την προσφορά αυτή. Τον καλώ να τιμήσει την προχθεσινή του απάντηση με μια δημόσια επιβεβαίωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: