Μαΐου 26, 2008

Ο νεότερος υπουργός Οικονομικών στις Η.Π.Α., Έλληνας ετών 31

Αλέξης Γιαννούλιας: "Ο Έλληνας φίλος του Μπαράκ Ομπάμα"

Ο Μπαράκ Ομπάμα έμαθε καλύτερα το Κυπριακό και τα άλλα θέματα του Ελληνισμού από ένα νεαρό ομογενή με τον οποίο για αρκετά χρόνια παίζει μπάσκετ σε μια γειτονιά του Σικάγο. Από τότε που γνωρίστηκαν έγιναν αχώριστοι φίλοι και αλληλοϋποστηρίχθηκαν στις πολιτικές επιδιώξεις τους. Αν ο Αφροαμερικανός υποψήφιος εκλεγεί στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι ο Αλέξης Γιαννούλιας θα έχει σημαντική θέση στην Ουάσιγκτον ή θα διεκδικήσει τη θέση στη Γερουσία που κατέχει σήμερα ο Ομπάμα. Πρόκειται για τον πρώην μπασκετμπολίστα του Πανιωνίου (1998 - 2000) που σε ηλικία 30 ετών έγινε ο νεότερος Υπουργός Οικονομικών στις ΗΠΑ, θέτοντας τέλος στη Ρεπουμπλικανική κυριαρχία για δώδεκα συνεχή χρόνια. Εκλέχθηκε σ' αυτή τη θέση με το Δημοκρατικό κόμμα, στην πολιτεία του Ιλινόις, στις 7 Νοεμβρίου 2006.
Αναφερόμενος στο «στενό φίλο και μέντορά» του, όπως θεωρεί τον Μπαράκ Ομπάμα, υποστηρίζει ότι «θα είναι ένας από τους καλύτερους ηγέτες στην ιστορία της χώρας μας. Στέλνει το μήνυμα της ελπίδας, της ευκαιρίας και της χάραξης μιας νέας πορείας στην οποία όλοι οι Αμερικανοί θα συμμετέχουν ανεξαρτήτως χρώματος, φύλου, ηλικίας και κομματικής τοποθέτησης. Θα κάνει τον υπόλοιπο κόσμο να αγαπήσει ξανά την Αμερική. Είναι γνώστης των διεθνών προβλημάτων, διαβάζει πολύ, παρακολουθεί τα πάντα».
Όσο αφορά τα ελληνικά θέματα, επισημαίνει: «Μιλάμε συχνά για την Ελλάδα και την Κύπρο. Ξέρει τι έγινε στο νησί σας και γνωρίζει τι πρέπει να γίνει. Σας υπενθυμίζω ότι στο βιβλίο του "Η αναίδεια της ελπίδας" έχει μια σελίδα για την κατάσταση στην Κύπρο».
Ο κ. Γιαννούλιας, ο οποίος είναι πρόεδρος της επιτροπής «Ελληνοαμερικανοί για τον Μπαράκ Ομπάμα», γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σικάγο. Ο πατέρας του, που έφυγε από τη ζωή τέσσερις μήνες πριν την εκλογή του, καταγόταν από τα Καλάβρυτα και η μητέρα του είναι από τα Χανιά. Πάντα μιλά με συγκίνηση για την κληρονομιά του και για τον πατέρα του, ο οποίος του υπενθύμιζε συνεχώς ότι θα πρέπει να μάθει καλά ελληνικά και να διαβάζει ελληνική ιστορία. «Οφείλω τα πάντα στην οικογένειά μου», αναφέρει «δεν θα ήμουν τίποτε χωρίς τη βοήθεια των γονιών μου. Όταν ο πατέρας μου ήρθε μετανάστης στην Αμερική έκανε εμπόριο τροφίμων. Το 1979 ίδρυσε την "Brοadway Bank" στο Σικάγο. Έτσι το ένα έφερε το άλλο».
Πριν εκλεγεί σε αυτό το αξίωμα, έκανε καριέρα στον τραπεζιτικό τομέα. Μέσα στο σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα που είναι υπουργός Οικονομικών, επέφερε μεγάλες καινοτομίες στη διαχείριση του προϋπολογισμού της πολιτείας του, υποστηρίζοντας κυρίως τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες και εφαρμόζοντας προγράμματα για ενίσχυση του εκπαιδευτικού συστήματος, της ιατρικής περίθαλψης και του αγροτικού κόσμου, για προστασία του περιβάλλοντος, για στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών και για βοήθεια όσων δεν έχουν χρήματα για να αποχτήσουν την πρώτη τους κατοικία, καθώς και για τη διαφάνεια στη δημόσια ζωή, με αυστηρότερο έλεγχο των χρηματοδοτήσεων πολιτικών προσώπων. Επίσης, βασική προτεραιότητά του είναι οι «κανόνες ηθικής» που πρέπει να διέπουν τα οικονομικά της Πολιτείας. Απ' αυτό το πόστο διαχειρίζεται καθημερινά σχεδόν 17 δισεκατομμύρια δολάρια. Μια σημαντική κοινωνική δραστηριότητά του είναι η ίδρυση του μη κερδοσκοπικού φιλανθρωπικού ιδρύματος «AG Foundation» το οποίο συμβάλλει οικονομικά στην καταπολέμηση των παιδικών ασθενειών και της φτώχειας.
Σε μια από τις τηλεοπτικές συνεντεύξεις στο Σικάγο, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε αναφέρει: «Ο Αλέξης Γιαννούλιας είναι ένας από τους πιο εξαίρετους νέους ανθρώπους που θα μπορούσα ποτέ να γνωρίσω. Ενδιαφέρεται ολόψυχα για το λαό, ξέρει πως κινείται το χρήμα, πως να το διαχειρίζεται και πως να κάνει τις σωστές επενδύσεις ώστε να προστατέψει τις συντάξεις των πολιτών».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ - Πανίκου Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια: