Μαΐου 23, 2008

Crude threat

May 15th 2008
From The Economist print edition

Buttonwood

Crude threat


"Μερικά χρόνια πριν, εκείνοι που προέβλεπαν ότι το πετρέλαιο θα έφθανε στα $100 ανά βαρέλι θεωρούνταν είτε καταστροφολόγοι είτε ως κυνηγοί της δημοσιότητας. Τώρα μερικοί προβλέπουν $200/βαρέλι και αντιμετωπίζονται υπερβολικά σοβαρά. Αν οι οικονομολόγοι είχαν ενημερωθεί νωρίτερα ότι το πετρέλαιο θα έφτανε σχεδόν τα $127, αναμφισβήτητα θα είχαν προβλέψει τρομερές οικονομικές συνέπειες. Αλλά η παγκοσμιοποιημένη οικονομία, αν και "κροταλίζεται" από την υψηλή τιμή της ενέργειας, προχωρά ακόμα. .....

Υπάρχουν τρεις εξηγήσεις για τον περιορισμένο αντίκτυπο από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Ο πρώτος είναι ότι οι αναπτυγμένες οικονομίες σήμερα είναι αποδοτικότερες στη χρήση της ενέργειάς.......Μια δεύτερη θεωρία είναι ότι η άνοδος της τιμής του πετρελεαίου είναι σταθερή, δεν έγινε ξαφνικά, δίνοντας το χρόνο στην οικονομία να ρυθμίστει.......Η τρίτη εξήγηση αναφέρει ότι δεν είναι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου που βλάπτει την παγκοσμία οικονομία, αλλά η επέκταση της παγκόσμιας οικονομίας που οδηγεί προς τα επάνω την τιμή του..............."

2 σχόλια:

e-efimerida είπε...

Αν το αρθρο εννοεί αντικτυπο, να πεφτει ο κόσμος από τα μπαλκονια, όχι δεν υπήρξε. Αν όμως συγκρινει κανείς τις τιμες των προιόντων θα διαφανει ο ...αντικτυπος.

Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος είπε...

Η σύγκριση των τιμών είναι ασφαλώς καταλυτική για όλους μας και είναι φοπλιστική η άποψη του Economist που έχω δημοσιεύσει σε προηγούμενο post ότι έτσι είναι και δεν μπορούμε ν ατο αλλάξουμε. Επίσης δεν περνά απαρατήρητη και μελέτη του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία η σημερινή κρίση είναι, για την ώρα, κρίση τιμών και όχι παγκόσμιας διαθεσιμότητας τροφίμων και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη στροφή επενδυτών και κερδοσκόπων στις αγορές εμπορευμάτων (http://www.in.gr/NEWS/article.asp?lngEntityID=902978). Δυστυχώς, ως γνωστόν οι "φούσκες" δεν γεμίζουν τα στομάχια.