Μαΐου 22, 2008

Η φωνή της πλειοψηφίας

Από την Καθημερινή - 22/5/2008


Κραυγή αγωνίας των καθηγητών για ανοικτά πανεπιστήμια
Καταγγέλλουν τις μειοψηφικές ομάδες φοιτητών και διδασκόντων


«Οι λαθεμένες κομματικές και πολιτικές επιλογές έχουν καταντήσει το ελληνικό πανεπιστήμιο θλιβερή εξαίρεση στον ευρωπαϊκό χώρο. Οταν στις άλλες χώρες αναζητούν νέους δρόμους για τη γνώση και την έρευνα, εμείς κλείνουμε τα πανεπιστήμια». Την απόγνωσή τους για τη σημερινή κατάσταση των ελληνικών ΑΕΙ αποτύπωσαν χθες πανεπιστημιακοί που συμμετείχαν ενεργά στη λεγόμενη «Κίνηση των 1.000», η οποία πέρυσι είχε πρωτοστατήσει στον διάλογο υπέρ του νόμου-πλαισίου.

«Καλούμε τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, τις οικογένειες και τους φορολογουμένους να αποδοκιμάσουν και να απομονώσουν όσους ενεργούν και καλύπτουν τα φαινόμενα βίας» τονίζουν στο κείμενό τους οι πανεπιστημιακοί.

Το απόσπασμα του κειμένου τους τα συμπυκνώνει όλα: «Η επίθεση και η υπονόμευση κατά του δημόσιου πανεπιστήμιου, στην οποία πρωτοστατούν μειοψηφικές ομάδες φοιτητών και ένα μέρος της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών, έχει φτάσει πλέον σε καταστάσεις παροξυσμού και στην καταπάτηση στοιχειωδών δημοκρατικών κανόνων. Δυστυχώς όμως το πρόβλημα δεν είναι αυτές οι μειοψηφίες, αλλά η κάλυψη που δίνουν ορισμένα κόμματα για λίγα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις και κάποια ΜΜΕ για λίγα δέκατα τηλεθέασης».



Εις επίρρωσιν των όσων αυτονόητων διατυπώνουν οι πανεπιστημιακοί, αρκεί μία βόλτα σε κάποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα. Αποτελεί η εικόνα που αντικρύζει κανείς έστω και στο ελάχιστο κομμάτι της εικόνας που φαντάζεται ότι θα δει επισκεπτόμενος ένα ανώτατο (;) ίδρυμα εκπαίδευσης.

Αλήθεια γιατί στη χώρα μας όσο μεγαλώνει ο βαθμός εκπαίδευσης (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο , ΤΕΙ, ΑΕΙ) τα στάνταρντς παρεχόμενων υπηρεσιών υποχωρούν; Τουλάχιστον αυτή είναι η εικόνα που έχει μείνει σε κάποιον που ολοκλήρωσε τις σπουδές του Λυκείου το 1993 και του ελληνικού ΑΕΙ το 1998;

Δεν υπάρχουν σχόλια: