Μαΐου 22, 2008

Κρίσιμη η συμβολή της παγκοσμιοποίησης στην ανάπτυξη

Από τη Ναυτεμπορική - 22/5/2008

ΤΗΝ ΩΡΑ που οι ψηφοφόροι ανά τον κόσμο διαμαρτύρονται για τις αρνητικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης στο βιοτικό τους επίπεδο, μία επιτροπή πολιτικών και οικονομικών ηγετών έρχεται να επισημάνει ότι η συμβολή της στην ανάπτυξη είναι κρίσιμη.

Η επιτροπή, που αποτελείται από 21 μέλη με επικεφαλής τον Νομπελίστα οικονομολόγο, Μάικλ Σπένσερ, ξόδεψε δύο χρόνια και 4 εκατ. δολάρια με την οικονομική στήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας προκειμένου να απαντήσει στο θεμελιώδες ερώτημα:

Γιατί πλουτίζουν μερικές μόνο χώρες, ενώ η πλειονότητα όχι; Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό που χρειάζονται οι φτωχότερες χώρες είναι να ανοίξουν περισσότερο τις αγορές τους στην παγκόσμια οικονομία, ώστε να ενισχύσουν την απασχόληση μέσω των εξαγωγών και να εισαγάγουν τις πολύτιμες για αυτές τεχνολογία και επενδύσεις.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι η απελευθέρωση των αγορών θα πρέπει να συνοδεύεται και από παρέμβαση του κράτους σε έναν βαθμό. Οι πλουσιότερες χώρες χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό πολιτικών χωρίς να καταφεύγουν στον απόλυτο φιλελευθερισμό ή προστατευτισμό. Το συμπέρασμα ωστόσο εκείνο, που πυροδότησε τις περισσότερες αντιδράσεις ήταν ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί δεν συνιστούν απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: